Coppola kunde inte ha regisserat helgen bättre

Coppola kunde inte ha regisserat helgen bättre

Efter de två-tre inledande fajterna i höstas satte jag målsättningen att övre halvan i den tuffa Basketettan Norra herr vore jävlarimig dundersuccé.

Du kan storyn vid det här laget. Vilka spelare som lämnade laget, vilka som åkte på oturliga skador och vilka som stod kvar på barrikaderna för att försvara de rödgula färgerna resten av säsongen. Nu har vi lirat två tredjedelar av årets serie, 17 matcher, och har vunnit 13!!! Sju raka efter seger mot Jämtland hemma med 94-72 alldeles nyss.

Dagens fajt inför dryga 100 personer i Åkersberga Sporthall  skulle bli svår, det visste jag innan, med tanke på gårdagens enorma urladdning mot serieledande Blackeberg. Lite som att lira bakis faktiskt. Jag tog till de trix jag kan för att tända laget. Vi inledde starkt, men Jämtland jobbade sig tillbaka och vann Q1 med en pinne, 18-19. Vi vinner andra med 24-16 och är upp 7 i halvtid.

”Jag hatar att leda med sju i halvtid”, skrockar Gurkan. Jag håller med, sju är ingenting i basket. Vi sätter därför rejäl press från start i början av tredje. På jakt efter den där sköna kudden på 15-20 pinnar. Vi når dit och kan spela mer avslappnat i Q4 och vinner avstannande med 94-72.

En riktig lagseger. Alla bidrar. Och det är just laget Åkersberga som gör denna resa så speciell. Det är en samling vinnarskallar som är jävligt duktiga basketspelare. Men det är också en grupp individer som trivs tillsammans, som älskar att tävla och som har väldigt roligt tillsammans. On och off court. Det är en av nycklarna till lagets framgångar.

Sarunas Pabreza har som namnet skvallrar om sina rötter i Litauen. Jag har coachat honom sedan han var en blyg sjuåring. Han har gjort en helvetes resa med 03/04-laget, vunnit SM-guld, tävlat på högsta ungdomsnivå med Åkersberga i Spanien och Litauen, vunnit Stockholmsmästerskapen, varit tvåa i Scania Cup. Inte alltid starter, men alltid hårt kämpande. Sarunas har också jobbat sig tillbaka från en tuff knäskada och jag vill påstå att han är bättre än någonsin. Sarunas gör 24 poäng idag och tar 6 returer.

Joel Halling är ett jävla unikum. Jag brukar skoja om att jag vill skriva boken ”I huvudet på Joel Halling”, vilket skulle bli ett spännande äventyr för läsaren. Joel har gjort samma resa som resten av 03/04-killarna och varit en av stjärnorna i laget hela vägen. Det är en vinnarskalle utan dess like, med jävligt klibbiga fingrar. Han stjäl bollar i parti och minut och har en osedvanlig känsla för att stoppa lädret i korgen. Joel gör 17 poäng idag, varav 3 av 9 från down town.

Jonte Gunnarsson kan lätt misstas för en nallebjörn. Snäll, trevlig och smart. Men fan inte när vi tävlar. Då kommer hornen fram. Spelar ingen roll om det är basketmatch eller Fia med knuff. Jontes roll i den här gruppen så jävla viktig. Han är fortfarande ung, men ändå mer än 10 år äldre än våra rookies. Lär ut mycket. Ställer krav. Och bidrar alltid med energi. Jonte gör 10 poäng idag och tar 9 returer.

Philip Gjerulf lämnade 03/04-laget för ett par år i Superettan med AIK och sedan ett år på bänken i ligan med Södertälje. Philips signatur lagom när Arre gjorde illa knät, kom otroligt lägligt. Han är en skarp skytt, duktig försvarsspelare och en mycket kompetent returtagare. Otroligt nyttig med andra ord. Dessutom är det en lirare som alltid är redo för skratt och fest. Philip gör 20 idag, varav 3/7 treor och åtta ribbor.

Oliver Stenvall är mycket omtyckt lirare. Av medspelarna. Motståndarna hatar honom. Han är ett jävla granitblock. Pestig, irriterande och tuff. Raka motsatsen mot vad han är utanför planen. Stenis dominerar sällan i poängkolumnen, men oftare i plus-minusstatistiken. Han gör tre poäng idag, men är plus 25 (!). Det säger det mesta.

Aiden Maier är en talangfull trepoängsskytt född 2006. Ett framtidsnamn för Åkersberga Basket, som redan nu fått minuter i många matcher i Basketettan Norra, vilket jag inte trodde att han skulle få så tidigt i sin herrlagshistoria. Ge honom luft så smäller han i treorna. Det är dessutom en träningsvillig lirare, som gjort flest pass av alla denna säsong. Tyst i gruppen från start, men har vuxit sig in i laget på ett fint sätt. Aiden gör sex poäng idag på dryga 12 minuter.

Elias Wilenius, a k a “Hasse”. Fråga mig inte varför. Har ingen aning. Elias gjorde en heroisk insats igår. Spelade tunga minuter och avgjorde fajten mot Blackeberg. Idag fick han en lite lugnare arbetsdag, gör 5 poäng på 19 minuter, men är alltid nyttig på basketplanen. Vid sidan av planen är han lika omtyckt och bidrar till den goda stämningen.

Lukas Gyllensten kan omöjligt vara 16 år. Han spelar på en nivå som om han vore 20+. Med kyla, med klokhet, med självförtroende och med och en av landets skarpaste bössor. Det är inte ett dugg förvånande att landslagscoacherna har ett gott öga till Lukas, som går en ljus basketframtid till mötes. Lukas gör nio poäng på 22 minuter idag.

Casper Möller är även han född 2007 och har bara spelat basket i tre år. Den två meter långe rookien är som en svamp. Han lyssnar och lär, frågar och vill veta mer. Att han redan får känna på minuter i Basketettan Norra för herrar är imponerande. Och han gör det bra. Visst behövs lite mer muskler för att kunna spela D på vuxna män, men alla verktyg finns där, bössan, smartheten och viljan att lära. Casper fick nio minuter idag och tar fem returer.

Philip Molander gjorde en grymt bra försvarsinsats igår, men fötterna och knäna tog stryk och fick välförtjänt vila idag. Duktige spelfördelaren Max Larsson vårdar en sträckt höftböjare och är förhoppningsvis tillbaka om någon vecka. Oliver Glemryd, född 07, gör det bra i H19 och H17 och är ett framtidsnamn. Jesper Eliasson har tyvärr fortsatta problem med knäna, som svullnar vid belastning, men hela basketsverige vet vilken resurs han skulle bli för laget om bara knänan höll. Superliraren Arvid Lindgrens rehab går enligt planerna och vi hoppas få se honom tillbaka i Åkersbergalinnet till hösten. Angus Skogemyr fick en rejäl kyss av en armbåge i plytet i samband med första U17-SM-omgången och har varit borta länge tills tänderna vuxit fast igen. En stark och lovande lirare född 07. Skarpskjutande Liam Östberg skuggar Aiden i kolumnen träningsflitigast och gör det bra i U19-serien.

Det mina vänner är anledningarna till att Åkersberga Baskets ligger FYRA i Basketettan Norra just nu.

Jag är stolt som fan över varenda en av er!

PS! Nästa hemmamatch för herrlaget är bara en vecka bort, när några av landets mest lovande talanger kommer på besök med RIG Luleå nu på SÖNDAG 18 FEBRUARI KL 15.00 I ÅKERSBERGA SPORTHALL.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *