Söndag eftermiddag

Söndag eftermiddag

Åkersberga Baskets herrlag anländer till USIF Arena i Uppsala.

Februarisolen får snöresterna att gnistra i vägrenen.

Stämningen är som vanligt på topp. Det är skratt och ryggdunk. Någon pratar om Arres svettiga försök till putbackdunk igår när vi besegrade AIK i U19 med 19 poäng. Och räknades Toms dunk verkligen som en dunk?

På andra sidan planen värmer Sloga upp. Den serbiska kamratföreningen med uttalade Superettan-ambitioner. Där hänger Stefan Zivkovic en trea. Och där dunkar Dragan Damjanovic. Klass-spelare med proffsmeriter.

Hemma i Söra i höstas vann Sloga med 94-99 efter en riktig rysare och de hade bara förlorat fyra fajter av 16 innan dagens fajt.

30 minuter innan uppkast börjar energin i laget förändras. Vi är ute efter revansch.

Vi vet att det kommer bli tufft. Riktigt jävla tufft.

Men vi är redo.

Bollen i luften. Vi är igång. Sloga börjar starkt. Leder ett tag med nio. Men vi krigar på. Taktiken är klar sedan länge. Denna gång ska Zivkovic inte få andas. Han dödade oss från trepoängslinjen i Söra. Tom får uppgiften från start. Sedan är det Stenis tur. Det funkar. Vi stör Slogas rytm. Jobbar oss in i matchen. 5 ner efter första. 19-14.

Nu biter lagförsvaret. Vi stjäl inte så många bollar. Men vi stjäl tid. Tid som Sloga vill ha för att hitta rytm. För att hitta Damjanovic, som huserar i toppen av Basketettans skytteliga. Men det får de inte. Inte mot Åkersberga. Samtidigt skjuter vi över 40 % från down town som lag. Vi roterar laget på alla nio. Alla krigar. Alla sliter. Alla scorar. Sloga går runt på färre spelare. De börjar flåsa tungt och vi vinner andra med förkrossande 12-31.

Halvtid.

Samma läge som mot Alvik förra helgen.

Hur f-n tänder vi till igen efter en sådan urladdning?

Men det hjälper Sloga oss med. De kör med klassisk baskettaktik när rutinerade lag möter yngre. De börjar foula hårt. Spela grisbasket helt enkelt. För hårt tycker vi stundtals. Jonte Gunnarsson får ta mycket stryk under korgarna. Han ligger ner säkert tio gånger i andra halvlek. En gång andas ingen av oss på bänken. Jonte tar sig för knät. Men reser sig och gör tummen upp. Vilken jävla fighter han är. Så viktig för laget och moralen.

För ett år sedan hade våra yngre spelare garanterat vikt ner sig under den omilda behandlingen som vi utsätts för. Men det sker inte nu. Med 17 Basketettan-matcher under bältet så sluter sig bara laget samman och står upp. Vi fightas tillbaka. Och framför allt håller vi tempot och vår game plan. Vi vinner även tredje perioden, med 20-27 och matchen med 76-95.

Lagets tolfte viktoria debutsäsongen i Basketettan. Jag får nypa mig i armen när jag skriver det. Det är svårt att ta in. Men den här gruppen är speciell. Mixen mellan rutin och ung hunger är perfekt. Det finns en respekt och vänskap mellan spelarna som är magisk. Mitt i segeryran i omklädningsrummet utbrister lagkapten Erik:

”Yes, vi vann mot Hepatha i herrfyran!!”

VI vann. Vi är ett lag, även om vi lirade på två platser samtidigt idag.

Det gör en gammal coach varm i hjärtat.

Poäng: Joel Halling 23, Jonte Gunnarsson 18, Arvid Lindgren 14, Tom Nilsson 11, Jon Jonsson 8, Erik Reimegård 7, Elias Wilenius 6, Niklas Nilsson 6 och Oliver Stenvall 2.

Nästa helg är det spelledigt i Basketettan, då vi lirar U19-SM hemma i Sörahallen på lördag och söndag. Vi har även en H4-match på lördagen. Nästa chans att se en match i Basketettan hemma i Söra är söndagen den 6 mars kl 15 då Luleå Steelers kommer på besök.

Framåt stolta Åkersberga!